PSA grupa

PSA grupa logoPSA grupa (franc. Groupe PSA), skraćeno PSA (Peugeot Société Anonyme) francuski je proizvođač automobila i motocikala, koje prodaje pod markama Peugeot , Citroen, DS automobili, Opel i Voksol. PSA je 2012. godine bio drugi proizvođač automobila u Evropi sa 2,9 miliona jedinica, nakon Folksvagen grupacije sa 9,2 miliona jedinica, a osmi u svetu.

Peugeot je u decembru 1974. godine kupio 38,2% udela u Citroenu. 9. aprila 1976. povećali su svoj udeo, na 89,95% stvarajući tako PSAPeugeot Citroenu grupu. Peugeot i Citroen brendovi zadržali su odvojene prodajne i marketinške strukture, ali dele zajedničku tehnologiju razvoja i sastavlјanja automobila. PSA grupa aktivna je u brzorastućim regionima sveta. To je dovelo do ulaganja u Južnu Ameriku, Iran (Iran Khodro), Kinu (Dongfeng Peugeot-Citroën Automobile). Od juna 2013. godine pokrenuta je proizvodnja putničkih automobila u Kazahstanu.

PSA grupa je 6. marta 2017. godine zajedno sa francuskom bankom BNP Pariba od američkog Dženeral motorsa preuzela evropske automobilske brendove, nemački Opel i britanski Voksol za 2,2 milijarde evra.

Peugeot Citroën Moteurs je proizvođač bezinskih i dizel-motora za nekoliko firmi uklјučujući Citroen, Ford, Jaguar, Mini i Peugeot. Firma je osnovana 1898. godine u Lilu i kasnije dobija naziv Compagnie Lilloise de moteurs (CLM). CLM 1992. godine postaje Peugeot Citroën Moteurs. Kompanija od 1998. godine ima partnerstvo sa Fordom (Ford Motor Company) u proizvodnji dizel-motora, a sa BMW-om ima sporazum o razvijanju benzinskih Prince motora.

PSA je osam puta osvajao nagradu Evropskog automobila godine.

Tekst preuzet sa Wikipedia.